Maten är kanske något av det viktigaste vi har och den visuella aspekten av en vacker tallrik fylld med mat kan inte nog underskattas. Idag är den visuella kommunikationen av mat inte bara en miljonindustri den är populärare än någonsin. Hur många instagrambilder har vi inte sett fladdra förbi med frukostar, luncher och fika, drycker och middagar.

Det är otroligt populärt att fotografera mat helt enkelt och det här inlägget är för dig som till exempel driver en matblogg eller annan matrelaterad sajt. Vi vill ge dig några tips om hur du hittar snygga matbilder till din sajt och hur kan jobba snabbare och effektivare genom att ha några ess i rockärmen.

Samla på bilder – tips

Börja samla på bilder på mat, fotografera så ofta du kan och gör det snyggt. Det som är kanske bäst är att besöka någon av bildsajterna med fria licenser där fotografer lägger upp bilder som du helt fritt kan använda både för  kommersiellt och personligt bruk.

Genom att ha ett lager med snygga stämningsfulla matbilder så är det enklare at snabbt kunna skriva ett bra inlägg och inte behöva jobba ihjäl sig med bilderna, de finns redan! Dessutom kan hitta professionellt tagna bilder som du får modifiera för din sajt. Läs gärna om licenser för creative commons zero.

Så tar du egna snygga bilder på mat

Det viktiga för att ta en snygg matbild är ljuset. Det är bäst att jobba i ett dagsljus för att få ett klart och krispigt resultat. Ställ tallriken så att du inte får några skuggor och välj gärna ett kul utsnitt för fotografiet. På de senaste Iphones finns ett bildläge som heter porträtt, perfekt om du vill lägga skärpedjupet på ett annat sätt. En bra kamera är att föredra med ett bra objektiv som klarar av att gå ganska nära objektet.

Professionellt ljus och vackra ytor

Vill du jobba riktigt professionellt med dina matbilder så är det kameraljus och bakgrunder som gäller, eller att hitta riktigt vackra ytor för maten. Ett vackert bord eller köksbänk kan utgöra en fantastisk setting för fotograferandet. Ta vara på ett bra dagsljus vilket kan ge de bästa bilderna och det är också gratis.

 

Categories: Bloggbilder

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *