Att använda bilder som du hittar på nätet kan vara lite komplicerat men det kan också vara väldigt enkelt. Väljer du att använda bilder från bildbanker där du kan använda gratisbilder eller hos bildbanker där du betalar för bilderna är det inga problem med licenser och copyright. Men att gå in på en hemsida eller blogg och ta en bild utan lov från upphovsmannen kan vara lite värre. Det finns lite olika vägar att gå för att hitta bilder med användarlicens som är fri och vi ska beskriva hur du kan gå tillväga.

Creative Commons Zero (CC0) license

Bilderna hos till exempel bildbanken Pexels är licensierade med licensen Creative Commons Zero license, det innebär att du som använder deras bilder helt gratis även får:

  • Använda bilderna för personligt eller kommersiellt syfte.
  • Du får modifiera, kopiera och distribuera bilderna.
  • Du kan fritt använda bilderna utan att be om lov eller länka till upphovsägaren. Inget attribut behöver kopplas till bilden.
  • Bilderna får inte användas för att på något sätt bryta mot lagar eller kränka personerna på bilderna.

Creative commons är en icke vinst drivande organisation där man samlar bilder och material för att kunna användas fritt.

Gratis bilder med fri licens

När du använder bildbanker med gratisbilder kan du med fördel gå in och läsa om licensuppgifterna för just deras bilder för att se vilka villkor som gäller och inte. Är det på något sätt oklart så kan det vara enklare att gå vidare till en annan sajt eller sända ett mail  för att ta reda på vilka villkor som gäller. Idag finns ett mycket fint och stort utbud med gratis bilder med fri licens så möjligheterna att hitta snygga bilder med fri licens är goda.

Be om tillåtelse att använda bilden

Söker du efter en mycket specifik bild eller vill återanvända en persons bilder från till exempel en blogg så hör det till kotym att fråga ägaren till bilden om lov. Det kan vara så att ägaren vill att du tydligt märker ut vem som är ägaren till bilden samt eventuellt länkar till dess hemsida. Det är alltid bättre att fråga innan du “lånar” en bild.

Betala för bilden och licensen

Ska du lansera en reklamkampanj eller söker efter en specifik bild så kan lösningen ibland vara att köpa rättigheter till bilden. Du kan också hyra tillgång till bilden under en tidsperiod om du till exempel ska göra en kampanj under en begränsad tidsperiod. En av de största tjänsterna för bilder är som bekant Shutterstock där du kan välja mellan bilder i olika format och upplösningar.

Categories: Licenser

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *